Kategorier
Reise

Sri Lanka – diskobusser og henging på utsiden av tog

Sri Lanka er ikke store øya, og det er relativt lett å komme seg rundt. Uansett om du velger å reise med buss eller tog, så er du sikret en interessant (og kanskje litt skremmende) opplevelse!

Sri Lanka Jaffna cow in street night
Ei ku tar det rolig midt i veien i Jaffna

Hvordan reise rundt på Sri Lanka

Sri Lanka har det meste – fra spennende tuk-tuk turer i Colombo, til “herregud nå dør jeg”-bussturer!

Diskobusser og suisidale minibusser

“Hvorfor i all verden tuter han så mye nå?!?”

Vi var på vei fra Hikkaduwa til Colombo. Lyset i krysset var rødt, mye trafikk fra alle veier og det var ingen veier å kjøre. Likevel tutet sjåføren som en galmann.

De siste timene hadde vært en salig blanding av konstant tuting og høye rop ved hvert eneste stopp for å få flere passasjerere. “Colombo. Colombo! COLOMBOOOOO!!!!” Stadig flere folk inn på bussen. Ingen ledige sitteplasser? Vennligst stå!

Sri Lanka local bus
Lokal diskobuss

Bussturen fra Colombo til Hikkaduwa tar ca. 4 timer. Den burde ta lenger tid. Siden både de store bussene og de mindre minibussene (som har AC!) kjører på kommisjon, er regnestykket lett. Høyere hastighet = mer penger = til tider kjempeskummel kjøring!

Det de store bussene mangler når det kommer til manøvrerbarhet, tar de igjen på fart, varme og høy musikk. Skikkelig høy musikk! Vi tok morgenbussen rundt kl 05 en dag, og selv da spilte de musikk for full guffe. Folk satt og sov, noen koste seg med morgenkaffenvei til jobb og musikken hylte ut av høytalerne. Utrolig sær opplevelse!

Plutselig kan det dukke opp kuer i veien

Mellom de større byene går det også mer vanlige turistbusser med komfortable seter, AC og heldigvis uten musikk.

Anbefaler jeg å reise med buss på Sri Lanka?

Absolutt! Selv om det til tider kan være ganske skummelt, er det en utrolig morsom opplevelse! Man kommer tett på de lokale og får et innblikk i deres musikksmak.

Tog på Sri Lanka – utrolige landskap (og en kakkerlakk eller to)

Sri Lanka train to Ella
Togturen mellom Ella og Kandy byr på spektakulære landskap

Bør du ta togturen mellom Ella og Kandy? Ja! Den turen overgår alle forventninger – ikke uten grunn at det går for å være en av de fineste togturene i verden. Bare husk å bestille togbillett så fort som mulig, da det fort blir utsolgt. Disse får du kjøpt på alle større togstasjoner på Sri Lanka. Et lite tips: prøv å få billett på 2. klasse. På 1. klasse kan man ofte ikke åpne vinduene pga. AC.

Noen andre fun facts om å reise med tog på Sri Lanka:

Sri Lanka hanging outside train to Ella

Det er “lov” å henge på utsiden av toget. Men vær forsiktig! Kjedelig å ramle av midt på landsbygda.

Da vi tok toget fra Kandy til Colombo, kjøpte vi billett under én time før avgang. Det var ingen ledige setereservasjoner, og vi ble advart om at toget var fullt. Og det var det! Folk stod som sild i tønne inne i den varme vogna. Heldigvis fikk vi plass i døra, så vi satt hele turen og dinglet med beina utenfor toget, nøt solnedgangen og den friske kveldsluften.

På et kveldstog (egentlig nattog da det var mektig forsinket) overrasket vi et par kakkerlakker i kupeen. De stakk fort av da vi kom inn. Så, ja, man kan finne kakkerlakker på togene. Kanskje ikke noe skikkelig morsomt fun fact…

Så, bør du reise med tog på Sri Lanka?

Igjen, et rungende ja!

Sri Lanka crowded train

Greit nok, det er ofte trangt om plassen og kanskje de ikke går akkurat når de skal hele tiden. I tillegg er det ofte varmt og klamt. Men det er en veldig fin måte å se landskapet på (om du får vindusplass), og det gir maksimalt med skrytepoeng!

Du kan også leie en bil med sjåfør

Sammenligner du prisen mot buss eller tog, er det veldig dyrt å leie bil med sjåfør. Men siden en 4 timers tur koster det samme som en kort taxitur i Norge, er det egentlig ikkedyrt. Du kommer kjapt og behagelig frem.

Ulempen er selvsagt at du ikke får noen skrytepoeng for å leie bil og sjåfør!

En ny ku i gata

Det du absolutt ikke bør gjøre, er å leie bil og kjøre selv! Trafikken er som sagt galskap og du kommer til å få tynnslitte nerver!

FAQ om å reise rundt på Sri Lanka

Hvor kjøper man bussbillett?

En person kommer og tar imot betaling. Prøv å ha godt med veksel.

Betaler man mer enn de lokale (aka turistpris) i tuk-tuk og på buss?

Veldig ofte ja, men det er fortsatt billig.

Beste sted å bestille bil med sjåfør?

Spør i resepsjonen på stedet du bor. Det blir nesten alltid billigere enn å “finne en bil på gata”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *