Kategorier
WordPress

Kom i gang med WordPress – en brukermanual

I denne guiden går vi gjennom hvordan du kan komme i gang med WordPress på eget domene. Denne artikkelen inneholder annonselenker.

Eget domene til WordPress

WordPress kommer i to forskjellige utgaver — en som er driftet hos WordPress (www.wordpress.com) og en du styrer selv fra eget domene (www.wordpress.org). I denne artikkelen er det sistnevnte vi skal jobbe med.

Du trenger altså et domene og et tilhørende webhotell for å lagre filene til nettstedet ditt. Selv har jeg de siste årene brukt one.com (annonselenke), som yter kjapp og god service og har greie priser. Jeg har en annonselenke til one.com, hvor du får 110 kr rabatt på din første bestilling.

Kjøpe domene

For å bestille .NO domene, trenger du en personidentifikator, som du henter her. Dette brukes til å identifisere eieren av domenet.

Du kan kjøpe NO domener hos mange forskjellige steder, selv har jeg alltid brukt domene.shop og one.com, og er veldig godt fornøyd med de.

Du må betale en årlig avgift for domenet, vanligvis litt over kr. 100,-.

Webhotell

I tillegg til domenet, trenger du et sted å lagre filene til nettsiden.

Når det kommer til webhotell, finnes det mange å velge blant. Avgjørende her vil være hvor mye lagring du trenger, og hvor kjapp side du ønsker. Skal du kun ha en enkel blogg, trenger du ikke noe avansert, men om du skal drive en tung fotoblogg eller en nettbutikk trenger du en kraftigere pakke.

To alternative webhoteller fra one.com

Både hos domene.shop og one.com kan du oppgradere webhotellet ved behov, så du kan trygt starte med en rimelig pakke. Merk dog at den rimeligste løsningen hos domene.shop ikke gir deg php, så den vil ikke fungere med egen installasjon av WordPress.

Installasjon av WordPress

Automatisk oppsett av WordPress

Både domene.shop og one.com har automatisk oppsett av WordPress om ønskelig. Du trenger kun å velge hvilket språk du ønsker på nettsiden, og de fikser resten

Manuell installasjon av WordPress

Om webhotell-leverandøren din ikke tilbyr automatisk oppsett av WordPress, må du gjøre det selv via FTP. FTP er en protokoll for å overføre filer til servere.

Jeg vil absolutt anbefale WordPress sin hendige guide til installasjon.

FTP-klient

Jeg har brukt FileZilla i alle år, og har ikke noe negativt å si om det. Og gratis er fin pris.

Du vil finne påloggingsinformasjonen til webhotellet ditt på nettsiden du bestilte det fra, eller i egen e-post.

Oppsett av database

Du trenger en database på webhotellet. WordPress bruker denne til å lagre alle innlegg, tekst o.l. Sjekk med din webhotell-leverandør hvordan du oppretter dette. Du trenger serveradresse, databasenavn, brukernavn og passord for å fullføre installasjonen.

Laste ned og pakke ut WordPress

Alle filene i en WordPress-installasjon

Du må så laste ned WordPress til din maskin fra WordPress.org. WordPress er oversatt til en rekke språk. Om du ønsker menyer og grensesnitt på engelsk, kan du laste ned engelsk utgave her. Du finner den norske utgaven her.

WordPress blir lastet ned som en ZIP-fil, og når denne er pakket ut, får du en mappe som heter “wordpress”.

wp-config-sample.php

Finn fila “wp-config-sample.php” og forandre navnet til “wp-config.php”. Åpne så fila og fyll in databaseinformasjonen.

wp-config.php

Laste opp WordPress

Last opp filene ved hjelp av FileZilla.

Oppsett av WordPress

Hvis du har fylt inn informasjonen over korrekt, er det ikke mye du behøver å gjøre under dette punktet.

Gå til adressen til hjemmesiden din, og følg stegene.

Du må lage en administrator-konto. Husk at denne kontoen må ha et meget godt passord, da denne kontoen kan forandre/slette alt på siden din. Jeg anbefaler å lage en ekstra konto senere som du bruker til hverdags, slik at du kun logger inn som administrator ved behov.

Hvilke plugins til WordPress?

Det finnes millioner av plugins til WordPress, og hvilke du trenger avhenger av din bruk. Det finnes dog noen klassikere som går igjen på de fleste sider

SEO-relaterte plguins

Du trenger å få installert Google Analytics koden på siden din. Det kan gjøres manuelt, eller ved hjelp av en plugin. Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics  er en av flere plugins som gjør dette på en grei måte.

Yoast SEO er en annen populær plugin til WordPress. Yoast hjelper deg med å skrive innhold som er optimalisert for SEO – bruker du nøkkelord riktig, er søketekst lagt inn riktig etc.

Backup av WordPress

I fall noe skulle gå galt med siden, er det kjekt å ha en form for backup av siden din.

UpdraftPlus gir deg muligheten til å sette opp automatisk backup av innholdet på siden din, og gjenopprette det om uhellet er ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *